طبیعی است در دنیایی که پیچیدگی به طور پیوسته در حال افزایش است و تغییرات بزرگ در جهان با سرعت بسیار بیشتری نسبت به گذشته رخ میدهند، برای هر کسی که میلی به بقا داشته باشد این موضوع که در آینده چه خواهد شد، یک دغدغه هر چند کوچک در ذهن او باشد.
برای کم کردن التهاب این دغدغه، به سراغ آیندهپژوهشی و مطالعاتی که میتواند تا حدی آینده را پیشبینی کند، باید رفت. این را هم باید در نظر گرفت که آینده پژوهی به طور قطع نمیتواند بگوید آینده چه خواهد شد.
کتابهای مختلفی در مورد آنچه که در آینده رخ خواهد داد، نوشته شده است. یکی از این کتابها، کتاب «صنایع آینده» است.
کتاب «صنایع آینده» (The industries of Future) اثر آقای الک راس (Alec Ross) است که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد. ما در زمانی زندگی میکنیم که سرعت رشد تکنولوژی بسیار سریع است. تمایل به بقا هم در ذات ما انسانها است. پس اگر شغلی داریم یا کسبوکاری داریم، برایمان مهم است که بدانیم فضای کسبوکارها در آینده به چه شرح خواهد بود.
در سایت نارنجیمن، یک بخشی مرتبط با مطالعات آینده در بخش تکنولوژی داریم و در سلسله نوشتههایی، هر فصل از این کتاب را مورد بررسی قرار میدهیم.
در مورد نویسنده:
آقای الک راس، بیشترین فعالیتش را در دوران ریاست جمهوری آقای باراک اوباما داشت. او مشاور عالی خانم هیلاری کلینتون در زمینهی تکنولوژی بود. در همین راستا به ۴۱ کشور جهان سفر کرد. از جاهای مختلف نظیر استارتآپها در کنیا، چین و آزمایشگاههای تحقیق و توسعه در کرهی جنوبی بازدید کرد و تجربیات خودش را در سال ۲۰۱۶ تحت قالب کتاب «صنایع آینده» ارائه کرد. او در این کتاب معتقد است که حوزههایی نظیر رباتیک، امنیت سایبری، تجاریسازی ژنومها، کلاندادهها و اثرات فناوری دیجیتال بر پول، بر آیندهی ما مؤثر خواهند بود.
بوی پول:
در مقدمهی کتاب، آقای راس خاطرهای از دوران کودکی خود بیان میکند. او در وست ویرجینیا زندگی میکرده است. چارلستون مکانی است نزدیک همین وست ویرجینیای آمریکا و در آن جا درهای به نام «درهی شیمیایی» وجود داشته است. در واقع مکانی بوده است که تعداد زیادی کارخانجات که محصولات شیمیایی تولید میکردهاند، وجود داشتهاند. الک روزهایی را به خاطر میآورد که به همراه مادرش از آن منطقه رد میشد و در همین حال همراه مادر بوی انواع مواد شیمیایی را استشمام میکردهاند. در این حال مادرش به او میگفته است که این بو، بوی پول است.
در واقع، الک با بیان این خاطره، به گذشته بر میگردد. روزهایی را به تصویر میکشد که کارخانجات محصولات شیمیایی، دستگاه چاپ پول در آمریکا بودهاند و امروزه دیگر نیستند. بسیاری از این کارخانهها در آمریکا وجود داشتند اما امروزه به کشورهای دیگری چون چین انتقال پیدا کردند و افراد زیادی که در این کارخانههای کار میکردند، شغل خود را از دست دادهاند. این خاطره، یادآور این موضوع است که بسیاری از شغلهایی که ما داریم، ممکن است در معرض نابودی باشند. البته وقتی کارخانجات شیمایی در آمریکا به سوی تعطیلی رفتند، یک فرصت خوب در چین برای توسعهی اقتصادی پیش آمد که این موضوع نیز قابل تأمل است. و تغییرات در آینده، ممکن است فرصتهایی در بعضی از کشورها را از بین ببرد و در بعضی از کشورها فرصتهایی را ایجاد کند.
فرق اقتصادها در قرن ۲۱، در چه خواهد بود؟
معمولاً در دنیا، اقتصادها به دو دسته تقسیم میشدهاند. مثلاً کشورهایی که به بلوک شرق تمایل داشتند و کشورهایی که به بلوغ غرب تمایل داشتند، اقتصادهای متفاوتی را تجربه کردهاند. راس معتقد است، آنچه در قرن بیست و یکم، اقتصادها را هم متمایز خواهد کرد، بحث باز یا بسته بودن اقتصادی و سیاسی کشورها است. که احتمالاً کشور ما ایران هم جزء بستهها خواهد بود.
فصلهای کتاب به شرح زیر هستند. با کلیک کردن روی عنوان هر فصل، در مورد آن فصل بخوانید:
فصل اول: حضور پر رنگ رباتها: این فصل از کتاب، با یادآور شدن پیری جمعیت در بسیاری از کشورها و نیاز به رباتهایی که بتوانند از سالمندان نگهداری کنند، از حضور گستردهی رباتهای مختلف در ابعاد زندگی انسان آینده، خبر میدهد.
فصل دوم: دی کد کردن ژنومها: این فصل از کتاب با اشاره به اینکه اگر ژنوم انسان را بشود دیکد کرد، میتوان تأثیرات شگری در درمان انواع بیماریها داشت، میگوید که یکی از صنایع میلیارد دلاری در آینده، مرتبط با دیکد کردن ژنومها است.
فصل سوم: آیندهی پول، بازارهای مالی و اعتماد: احتمال زیاد با مباحثی چون بلاکچین آشنا هستید، در این فصل از کتاب به اهمیت بلاکچین و شیوهای که اعتماد در آینده خواهد داشت، میپردازد.
فصل چهارم: سلاح جنگی آینده و حضور اینترنت اشیاء: با دیجیتال شدن همه چیز، اهمیت امنیت سایبری چندین برابر خواهد شد. در این فصل از کتاب، کسبوکارهایی میلیارد دلاری که در صنعت امنیت سایبری فعالیت خواهند کرد مورد بررسی قرار میگیرند.
فصل پنجم: دیتا: مواد خام عصر اطلاعات: این فصل به اهمیت کلانداده و بیگدیتا میپردازد.
فصل ششم: جغرافیای حاکم بر صنایع آینده: این فصل از کتاب، به بیان جغرافیایی صنایع آینده میپردازد و تمرکز اصلی این است که در کشورهایی که شرایط باز سیاسی و ارتباط باز با دنیا وجود دارد، صنایع آینده شکل خواهند گرفت.
با تشکر
محمّد قربانیان (نارنجیمن)
3 Comments
Iraj eshaghi
اگر با پیشرفت تکنولوژی رفاه مردم بیشتر شود هیچ کس با آن مخالفتی ندارد تکنولوژی هم می تواند در جهت راحتی و رفاه مردم باشد و هم برعکس اگر قابل کنترل و مثبت باشد خوب است و حتی می تواند جلوی خلاف کاری ها و دزدی ها و قتل ها و خیلی اتفاقات بد را بگیرد.
یاور مشیرفر
سلام و درود نارنجی من
این کتاب قابل خرید تو ایرانه یا باید دانلود کنیم و پرینت بگیریم؟
ممنونم.
با مهر
یاور
محمد قربانیان
سلام و درود.
بله، این کتاب ترجمه شده است.
https://taaghche.com/book/44436/%D8%B5%D9%86%D8%A7%DB%8C%D8%B9-%D8%A2%DB%8C%D9%86%D8%AF%D9%87